December 27, 2011

Takkan pernah kalah.

Setiap hari kita mengharapkan hari kita akan menjadi lebih baik daripada hari-hari sebelumnya. Kita tempuh hari itu macam esok kita dah tak ada. Kita berusaha untuk hidup, hargai semua yang kita ada, masa yang kita ada bersama dengan orang-orang yang menghargai kita. Walau macam mana buruk pun hari kita, kita tetap lalui hari itu. Mungkin tiada lagi esok untuk kita, kita fikir. Jadi, kita hadapi hari itu sesungguh-sungguhnya. Orang kata, live life to the fullest. Tapi, bagaimana kalau esok kita masih ada? Kita ucap syukur kepada Tuhan, dan kita lakukan perkara yang sama. Kita dah tetapkan dalam hati kita, hari ini adalah lain dari yang semalam. Dan hari esok pasti akan berbeza daripada hari ini. Dan begitulah hari-hari yang seterusnya. Tidak akan sama. Kegagalan tetap menemui kita. Tuhan tetap menguji kita. Tapi kita tabah. Kita berjaya tempuh semua dugaan. Kita percaya padaNya, pada takdirNya, pada ketentuanNya, pada pilihan kita, pada pilihanNya untuk kita. Dan kita akan terus gagahkan dalam hati bahawa, sesungguhnya aku telah berjaya. Aku hebat sebab aku berjaya menempuh hari semalam. Dan aku akan terus hebat menempuh hari esok. Dan hari-hari seterusnya. Sebab aku, takkan pernah kalah.

Giving up for today is just the same as suicides for eternity.

December 18, 2011

Review: Bogel Menuju Tuhan.

Bogel Menuju TuhanBogel Menuju Tuhan by Zahiril Adzim

My rating: 5 of 5 stars


Mungkin ada yang rasa tajuk buku ini sangat extreme, sangat menjengkelkan, dan sebagainya yang lebih ke arah negative atas faktor perkataan ‘Bogel’ dan ‘Tuhan’ di situ. Tapi tidak bagi aku. Aku lebih nak mengetahui isinya.



Memang aku agak baru tahun lepas menjadi follower Zahiril Adzim di blognya. Tak dapat nak disangkal, penulisan beliau sangat brilliant! Beliau adalah penulis online kedua yang aku rate terbaik after seorang penulis barat yang juga seorang artis.

“Menulis, dan juga berkata-kata, ibarat seperti berbogel. Setiap apa yang kita tulis memperlihatkan apa yang berada di dalam kita. Minda kita terutamanya." – Zahiril Adzim.

Bercerita tentang Bogel Menuju Tuhan, seperti yang aku cakap, setiap bait-bait ayat adalah sangat mendalam maksudnya menusuk dan mungkin boleh tertembus. Boleh dikatakan almost semua entri menjadi favourite aku. Membacakan tulisan beliau membuatkan kau berfikir yang tak terfikir, terjaga dari mimpi dan menjangkau yang tak terjangkau dek limitasi imaginasi. Itupun kalau imaginasi ada limitasinya.

“Apapun yang kita pegang dan percaya dalam hidup kita, kita kena berani persoalkannya kembali. Sebab kalau meletakkan diri kita sentiasa betul, kita akan jadi seperti mereka yang kita benci." – Fared Ayam

Tulisan yang baik adalah apabila kau sanggup baca berkali-kali benda yang sama dan rasa nak quote every sentence yang ada dalam karya tersebut tak kira dalam apa keadaan sekalipun. Dan aku takut terhadap diri aku sendiri apabila aku akan lakukan itu terhadap karya ini tanpa ragu-ragu.



"Kerana membaca bukan budaya orang Malaysia, kita jadikan budaya untuk diri kita sendiri." - Zahiril Adzim.



View all my reviews

 *bukan DSLR*

*mm-mm, bukan DSLR juga*

Aku malas nak cerita pasal perasaan bermula daripada aku membuat pembayaran, menghantar email sehinggalah ke menerima bungkusan. Cukuplah almost-fangirlism-attitude aku di Twitter okbye.

December 5, 2011

Kenapa diploma.

Adalah soalan yang dah jadi penyataan apabila terlalu kerap dipersoal. KENAPA.


Aku percaya kebanyakan student diploma ditanya sebegini sekurang-kurangnya once in a lifetime. Terutamanya dari kalangan sepupu sepapat, saudara mara, sepakcik semakcik, sejiran setangga, bla bla, etc. Manusia ni semua dia nak tanya. Ada je yang tak puas hati. Kenapa itu, kenapa ini, bagaimana, macam mana. Seorang satu kali tanya. Bila dah 30 orang, 30 kali kau kena jawab benda yang sama. So annoying.

Sejujurnya, bila ada orang tanya aku, aku diam dan senyum je. Lepas tu dia pun diamlah. Frankly, memang aku tak de reason pun, i mean yang kukuh, yang takde siapa boleh sangkal, TAK ADE. Tapi, aku realized, semua benda ada sebab dia.

Pertama-tamanya, adalah sebab memang aku tak nak masuk matriks walaupun aku di offer. Bayangkan kena bangun 5 pagi, kelas sampai lewat petang. Cukuplah 2 tahun aku buat semua tu. Tak larat. Memang untuk kebaikan sendiri tapi setiap orang ada limit dan setiap orang ada peluang untuk memilih dan berubah tapi takkan ada yang dapat patah balik belakang. Bukan aku nak patah balik belakang pun anyway.. I'm just saying. Eh lari topic.

Kedua, sebab aku rasa universiti is better. If aku di offer bachelor dan perlu memilih antara matriks, aku tetap akan pilih universiti. Entah, it's in my blood I reckon. Hee hee.

Ketiga, faktor umur, ramai orang cakap, diploma memakan masa yang lama, buat apa nak study lama-lama, nanti dah tua tak de siapa nak maka jadi andartu bla bla bla. Aku suka study. Kalau boleh, study forever pun tak pe. Tak payah kerja. Tapi itulah, study memerlukan duit dan duit tidak boleh ditimba seperti timba air perigi even perigi pun boleh kering even nak timba tu pun perlu usaha. Mungkin sebab aku rasa diploma adalah tidak penat. Penat lah jugak sebenarnya tapi bergantunglah. Pada pandangan aku, if kau masuk matrikulasi, lepastu kau struggle macam orang gila lepas tu fuuu flying colors lepas tu kau ambil degree lepas tu kau struggle lagi dan lagi dan lagi, if major kau adalah engineering maka ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya 4 tahun. Kau rasa setelah kau struggle macam orang gila dekat matriks tu, kau boleh buat ke time degree? Yep mungkin ada sesetengahnya boleh. But when the ability meets the limit, you'll soon put it both to a cessation. Diploma 3 tahun tu seems like lama gila right? Plus degree 2 tahun dan aku rasa berbaloi. 3 tahun bersamaan dengan 6 semester, aku rasa possibility untuk mendapat first class diploma adalah lebih tinggi daripada nak dapat first class degree yang bersamaan dengan 4 tahun atau lebih tepat 8 semester. Subject lebih kurang je. Jadi bila kau dah ada first class diploma adalah bukan sesuatu yang sukar untuk mendapatkan first class degree dengan 5 sem punya study. Tak gitu? InshaAllah. Jadi, faktor umur tak memberi apa-apa kesan untuk aku berubah fikiran sejak dari last paper SPM.

Hm semuanya teori aku je. Mungkin setengah orang have the ability, mungkin setengah orang can beat their limitation. Tapi aku percaya dengan diri aku. Lantak lah orang nak cakap apa. It's you who cast yourself not the others. Walk in your own shoes not them. Buat apa, buat busuk kaki sendiri je jalan guna kasut orang lain. lol. Well, everyone has their own reasons. Just, believe in yourself. Tak susah pun anyway.

:)

November 17, 2011

House called home.

She's walking herself as she step through a dark tunnel, wondering what's waiting her out there. Questions tumble upon each other, floating in her heads; What if there's a danger awaits me out there, what if something i don't wanna happen, it happens to me as i'm outside? She can't stop herself for having thought like that but her heart beating differently like it told her that nothing's gonna happen, indeed, there'll be a beautiful world out there, convincingly. She puts all the conscious away and slowly bringing herself to the outside. Out from this darkness. Out from all the anxiousness...

"I wanna see the world out there, so badly." slow enough to even make it go echoes.

She closes her eyes as she's taking herself step by step, wholeheartedly...

One step more and she's now on the ground. She can feels the ground and her feet, attaching.

"Am I outside?" She cries.

"Is anyone here?" Still in closed eyes. She's confident that she's already outside because her voice didn't go echo as she cried.

Slowly, she let her eyes open widely as she's breathing deeply...........

Such as astonishing view she has that makes her heart pounds calmly but hard, she can almost fell to the ground with her hands pressing her chest. Unbelievable. Beyond one's imagination. Words are not enough to describe how beautiful the world that's in front of her right now. Such a heart-throbbing!

It's like all around her is dark, but it's not really dark. It's blue, dark-blue. But the darkness is not like the one when she's in the tunnel. It's more like a 'welcoming' dark, not even a small loneliness felt although she's alone compared to when she was in the tunnel. It's really awesome! There's light everywhere, a big one, a small one but really is shining prettily, like a star. Yes, stars. She almost forgot the word. It has been a long long long time since the last time she uses that, 'stars'... Wondering, when was that 'the last time'?


Again, she's taking her step forward with her smile planted on her face, beaming from ear to ear. The wind greet her nicely as it strokes her hair gently. Sometimes, she's dancing by herself back and forth happily, other times she just walks with her arms wide open, let in the wind go through herself. It's comfortable!

She don't know how long has she walked, not even feeling tired. All she knew, she wanted to stay far away from the tunnels, far, far, really, far away. She meant it. And now, she's stepping to a house. Just a small house and the only house that she sees there. Hanging on the door, there's a wooden plank written 'Welcome home, sweetie!'. It's meant for her. She thought. Without hesitation, slowly, she twirl the door's knob and step into the house saying 'This is my home.' with her smiled eyes...

Leave the darkness behind and here, we found happiness, in our home.

November 16, 2011

November 15, 2011

Ini yang aku rasa.

let's start this all over again :)



Nama aku Sarah Zamri. Cukuplah sekadar tu yang korang tahu. Aku 19 tahun, seorang student, seorang anak dan seorang perempuan. Satu yang mengganggu fikiran aku, layakkah seorang gadis berumur 19 tahun membicarakan soal cinta?

umur tak mengenal cinta. umur tak menggambarkan kematangan seseorang.

orang cakap macam tu. tapi orang juga yang buat aku berfikir...'alah. baru 19 dah fikir nak bercinta. bercinta nak serius pulak tu. hey kemon la. enjoy sikit de?'

sejarah 19 tahun hidup aku, couple baru sekali. bila aku beritahu mereka, mesti mereka kata, 'wow untungnya lelaki tu.' tapi dia dah jadi ex. faham tak ex? aku masih lagi tak faham kenapa orang kata lelaki tersebut untung. ada yang kate sebab aku setia. but he's still my ex after all. i mean an ex EX. mungkin pada aku, single lagi best.
atau mungkin, aku belum bersedia lagi.

ya. aku belum bersedia lagi.

macam mana rasanya couple? sampai sekarang aku tertanya-tanya. last time aku merasa disayangi itu, zaman sekolah menengah, puppy love orang kata. otak pun fikir nak enjoy je. orang couple, aku pun couple. frankly speaking, that wasn't the best i've ever had like one yang kau takkan boleh lupa seumur hidup. Bukan itu ke first love?

pernah. banyak kali aku fall in love. tapi, tak de satu pun yang aku betul-betul berani nak confess. even though, crush aku tu memang fall in dengan aku pun. i'm always like, aku belum ready. i don't know why. i'm afraid. sangat. sampai satu tahap, aku rasa benci. benci dengan sifat takut tu, benci dengan loneliness, benci dengan all the thoughts yang all this relationship thingy won't last long. kenapa? kenapa aku ada thought camtu. aku tak pernah kena dump pun. kenapa? kenapa aku macam ni?

no answer.

aku selalu berdoa untuk yang terbaik buat diri aku, terbaik untuk future husband aku. walau kat mana pun dia, aku percaya dia wujud. Allah itu Maha Adil bukan? setiap Adam, pasti ada Hawa.

mungkin sebab tu aku masih single. terlalu menunggu seolah-olah future husband tu akan turun dari langit. tanpa usaha. hanya doa dan tawakkal. mungkin cara aku salah. aku sangat envy dan jealous, dengan kawan-kawan aku yang ada balak dan sangat bahagia. aku tumpang bahagia dengan diorang. sampai kadang-kadang, aku lebih bahagia tengok diorang bahagia daripada diri aku sendiri yang bahagia.


to my future bf, please treat me well, have patience with me because i dont have any experience of being in a serious relationship.

 to my future husband, please treat me well, have patience with me because i don't have any experience of being in a serious relationship.

This post was like ages kat dalam draft tu. And aku ada edit sikit-sikit mana-mana yang kena cross tu. 

Cinta itu suci. Cinta itu tidak buta. Cinta itu adalah kepunyaan Tuhan. Yang tidak suci dan buta itu adalah orang yang salah mempergunakannya itu. - HAMKA

October 25, 2011

Perawan itu.

Post ini sudah lama aku biarkan dia bersarang dalam Draft. Lama sangat. SANGAT. Aku mencari-cari masa yang sesuai. Mungkin sekarang sesuai agaknya..


Ini bukan drama telenovela korea yang biasa korang tengok kat tv atau youtube. Ini bukan kisah romantis Romeo dan Juliet, Uda dan Dara mahupun Kim Joo Won dan Gil Ra Im. Tapi ini, ini kisah sutradara-sutradiri yang menampilkan seorang perawan dan seorang teruna.

Confuse lady - seorang yang tidak arif dalam soal percintaan. Apa itu cinta? Pernah kah dia merasainya? Perhaps, terlalu sibuk dengan urusan harian yang tidak akan pernah habis. Namun, hatinya siapa tahu, telah pun dicuri oleh seseorang yang tidak pun dia kenali, tidak pernah terlintas pun difikirannya, tidak pernah muncul dalam mimpinya dalam sedar ataupun tidak. Dia merasa bingung, confuse, manakan tidak - love at first sight - macam dah tanam azam dalam diri dengan angkuh; tak akan pernah terjadi pada aku.

Mungkin pada anggapannya, ianya hanyalah perasaan 'suka'. Suka dengan penampilannya, suka dengan wajahnya, suka dengan personalitinya. Dan tidak mungkin si teruna akan 'suka' pada si perawan yang tidak ketahuan asal-usulnya, keluarganya, makanan kegemarannya, warna kesukaannya atau apa sahaja yang berkaitan dengan si perawan. Tidak pernah pula mereka bertegur sapa, bergelak ketawa; masakan mahu bercinta?

Mungkin perasaan 'suka' itu akan hilang suatu masa nanti; itulah yang selalu difikirkan oleh si perawan - sehingga 6 bulan lamanya 'suka' itu bertakhta di hati si perawan. 'Suka' yang dipendam menjadi lebih sakit, sakit apabila mengetahui si teruna sudah mempunyai bunga dihati. Jadi, si perawan berfikir - Aku akan tetap menunggu. Tapi, sampai bila? Because this guy is something that worth waiting and i'm really sure - Tekad dalam hati. There's one more thing that she don't know; when you keep waiting someone that you don't even sure he will be yours, it means that you will never tired of it - that's the heartbroken - that someday you will keep him as yours and will never let go - that's called love.

But still, deep in her heart- kalau ada jodoh, takkan ke mana. And summarization of all that, that Confuse lady will always, always keep his name in her prayer for every breath that she takes and every beat of her heart.



Tell me again was it love at first sight
When I walked by and you caught my eye
Didn't you know love could shine this bright
Well smile because you're the deer in the headlights

Deer In The Headlights - OC

Baru.

Hanya nak berkata, tema baru untuk aku yang baru.

Mungkin.

Aku dah hilang aku punya humorisme. Post aku semua dah serius. Kadang kadang, aku tercari cari mana aku yang dulu. Bila aku terbaca post post lama aku, wah kelakarnya saya - tergelak sendiri. Sekarang ni, haaaih. Mungkin 'haaih' tu mewakili semua yang tak terungkap. Mungkin aku dah berubah macam yang kawan aku kata tu.

Tak kisahlah. Manusia berubah dan untuk apa aku berubah menjadi orang lain sedangkan aku ada identiti sendiri. Buat apa aku nak jadi aku yang dulu hanya untuk orang sekeliling aku walhal dengan kembali ke masa lalu tu bukan dengan rela hati aku. Buat apa aku nak jadi aku yang dulu sedang aku yang hari ni lebih banyak makan garam daripada yang dulu, lebih faham erti diri aku yang sebenar?

Biarkan mereka, biar.

October 10, 2011

Parah.

.
..
.
..
.
..
.
..
.

Inilah yang terjadi apabila kau nak menulis sesuatu tapi tak tahu celah mana nak mula. Parah. Kau lost kau punya words, kau punya mind, kau punya memory, kau punya heart. Either kau memang betul lost or terlalu banyak yang nak ditulis sampai takut hujung cerita yang kau dah create jadi lain daripada moment yang pertama, kerana ia terlalu banyak.

Did you really get what i mean here?



Nevermind.

September 6, 2011

Kejayaan, impian dan matlamat.

Aku sebenarnya bukan rajin sangat pun nak update blog ni. Bila aku rasa ada something yang betul-betul, yang memang patut aku merepek kat sini, baru aku share. Aku pun tak tahu lah acane diorang-diorang tu boleh update like every hour lah kan macam banyak gila yang dey’ll nak share. *tangan di dada mata ke atas*

Anyway, aku ada banyak lagi buku on list yang nak kena habiskan including buku-buku yang nak kena buat revision and stuffs. Iye lah kan, final pun dah dekat. Dah terasa tersekat-sekat nak bernafas. Dah terasa kejang-kejang anggota badan nak bergerak. Dah terasa bengkak-bengkak mata nak tahan tidur.

Uhhmm by the way, bukanlah nak cakap apa tapi actually kita study ni sebenarnya bukanlah sebab final. Bukanlah sebab kita nak berjaya. “Kejayaan tu sebenarnya bukanlah matlamat tapi impian. Hidup kalau berjaya tapi tak bahagia, tak guna.” Kawan aku pernah cakap macam tu kat aku. Sebenarnya apa yang buatkan kita fikir kejayaan itu adalah matlamat adalah dari propaganda barat tu sendiri. Kalau kita tengok sendiri dulu zaman Rasulullah, sahabat-sahabat baginda, mana ada belajar sebab nak duit, sebab nak berjaya. Ada? Dey’ll belajar sebab ilmu tu, macam mana ilmu tu sangat dipandang tinggi dan kena ada minat.

Tapi bila kapitalis-kapitalis mula berkuasa dan duit dijadikan sebagai punca hidup, manusia mula kejar impian nak jadi orang terkaya, terkenal, terhormat, tersegalanya lah kalau boleh, dan seterusnya meletakkan impian tu sebagai matlamat. Impian nak jadi kaya bertukar menjadi matlamat nak jadi kaya. Matlamat ni kalau tanpa plan yang betul, cara yang salah pun boleh jadi betul. Misalnya, matlamat nak jadikan Negara kaya dengan cara mengebom Negara orang dan ambil minyak secara haram di Negara orang. Matlamat dah betul, caranya pulak salah.

Jadi, dalam kita mencapai sesuatu adalah lebih baik untuk kita tahu mana satu yang patut dijadikan matlamat dan mana satu yang patut dijadikan impian. Cliché kita maklum “Manusia hanya merancang, Tuhan yang menentukan.” Rezeki, kekayaan, kejayaan, kehidupan tu semua boleh hilang dalam sekelip mata je. Kita tak boleh tak nak fikir semua ni, tak nak ambil tahu pun. TAK BOLEH sebab benda ni semua akan jadi.

Berbalik pasal study, walaupun kita cakap kita ni terpaksa belajar, atau kita tak suka dengan apa yang kita belajar sebab kita ambil course tu pun sebab mak ayah kita suruh, belajar je lah. Belajar selagi mampu. Sebab dekat luar sana ramai lagi yang nak melangkah kaki keluar rumah untuk menuntut ilmu pun terpaksa bertarung nyawa dengan machine gun, short gun segala. Ingat, belajar pun dapat pahala. Betapa orang yang mati semasa dia sedang menuntut ilmu itu termasuk dalam golongan mati syahid. Tak nak ke mati syahid?

p/s: agak-agak boleh la lepas ni aku masuk group blog diskopi hahakz *tangan di dada mata ke atas*

August 26, 2011

Kawan.

Ce tengok video ni dulu :)

Okay dah tengok?

Aku post benda ni pun bukan sebab orang yang dalam video tu ialah Zahiril Adzim ataupun Daim ataupun sebab dia artis. Screw all that dia pun human being. Tapi sebab kata-kata dia. 
Tanpa kawan saya akan meninggal. Kawan tu tengok kawan yang macam mana. Ada kawan yang kita sendiri yang meletakkan kawan kita ni sebagai kawan sebab kita je yang melalui pengalaman dengan kawan-kawan kita tu. Kita ada kawan yang kita jauh macam mana dengan dia pun; tak contact 2 bulan 3 bulan 4 bulan pun, tapi kita tahu bila kita dengan dia, bila kita jumpa balik, akan tak de masalah. Itu kawan yang dah touch kita punya soul yang dipanggil soulmate... Kita tahu, eventhough kalau orang bercerita buruk pasal kawan kita pun, kita tahu benda tu tak betul. Sebab kita dah kenal (kawan kita tu) daripada orang yang bercerita tu. Itulah kawan yang dah touch kita punya soul. Dan ada kawan yang kita lepak-lepak, yang kita tahu bila senangnya diorang ada tapi bila susah hilang dan sebagainya.
Memang betul apa yang dia cakap. Sometime, kawan yang membentuk kita. Macam mana bentuk kawan tu, macam itulah kita. Mak aku selalu pesan, pilih kawan tu biar yang betul-betul. Yelah, mak mana yang tak sayang anak. Takkan nak tengok anak rosak kerana rakan-rakannya yang dah rosak, kan? For me, actually, kalau kita pandai jaga diri, kita takkan 'rosak' seperti yang orang-orang yang suka menuding keliling.

Kawan yang macam soulmate tu, memang susah nak dapat. Kadang-kadang ambil masa. Mungkin kadang-kadang juga sampai mati pun kita tak jumpa. Itu kemungkinan besar sebab kita tak suka berkawan. Anyway, tak kiralah jenis macam mana kawan pun yang kita ada, mesti kena selalu ingat, yang baik tu jadikan sempadan dan yang buruk tu buat pengajaran. Walau macam mana pun hancur berkecai jatuh tersadung menjunam jauh ke dalam tanah sekalipun kita jatuh sebab kawan kita yang kita anggap kawan tu, life must go on. Jangan sebab dia kita cakap yang hidup kita merana, jangan menangis pun sebab kejahatan dia, sebab dia adalah orang yang paling rugi ada kehidupan yang menghancurkan kehidupan orang lain. Sebab tu lah ada pepatah kata, kawan biar beribu, sebab kalau hilang 1 kita mungkin ada 999 orang lagi. So why wasting time cries about a bitch?

July 30, 2011

Jalan raya.

Aku meniti line pada jalan raya. Putih. Sekali-sekali membengkok, ke kiri, ke kanan. Sekali-sekali, terpisah dua, berpisah, ikut jalan tar. Orang kata, follow with the flow.

Aku berfikir.

Baca tulisan Hlovate, tak pernah tak buat aku tak berfikir. Inspired and genius. Aku suka.

Apa yang aku nak dalam hidup aku sebenarnya ni? Despite study, career, money and family. It's anomaly lah religious people said, 'mencari taqwa Allah'. It ain't that easy. I know right. Dalam mencari taqwa Allah, bukannya simply meaning, simply ingat akhirat tapi dunia kau tunggang terbalik. Rasul Allah s.a.w bersabda, "Barangsiapa yang har-hari hidupnya adalah sama (dalam mencapai sesuatu) tergolong dalam kalangan mereka yang tewas." Aku tak nak macam tu. Aku tak nak tewas.

Perjalanan hidup ni semua dah disusun. Dah disusun. Cuma kita, kita yang diuji hanya perlu memilih apa sebenarnya yang kita nak pada penghujung cerita. Cerita kita, kita yang pilih jalan. Kita hero/heroin. Despite ada pelakon-pelakon tambahan dalam cerita kita nak spice up sikit.  Mereka, pelakon tambahan pun, ada cerita mereka sendiri. Tak ada cerita yang hanya menampilkan seorang hero/heroin dengan hanya satu skrip, satu jalan cerita, satu tempat, satu situasi. Gila namanya tu.

Aku still mencari-cari nikmat hidup. Nikmat hidup mungkin, kalau bukan pun, mungkin sesuatu yang aku dapat belajar. Sesuatu yang aku dapat lakar dalam minda, 'Aku tahu apa yang aku nak selama ni.' Itu yang aku cari.


Hidup terkapai-kapai, dunia tanpa tujuan. Matlamat tak tergapai, kebahagiaan jadi impian.

July 23, 2011

Kadang-kadang.

Kadang-kadang aku rasa aku nak lari.
Lari pergi mana?
Entah.
Tiada hala tuju.

Kadang-kadang kalau naik tren, aku harap tren tu takkan berhenti.
Terus bergerak ke infiniti.

Kadang-kadang aku harap aku tak boleh bercakap jadi tiada orang nak benci dengan mulut celaka aku.

Kadang-kadang aku minta orang faham aku.
Tapi aku tahu, permintaan itu sangat tinggi.

Kadang-kadang aku harap aku tidur tak bangun-bangun.
Kadang-kadang aku harap orang tak nampak aku.
Kadang-kadang aku harap aku tiada hati dan perasaan.

Ini mimpi ngeri bila aku sedar, aku berpijak di dunia nyata.

June 12, 2011

I don't want to.

One time kawan aku pernah cakap kat aku, “Dia cari kau bila dia perlukan kau je.” Aku terdiam.
Aku tau. Aku sedar realiti itu.


Aku sangat terasa hati dengan dia. Tapi aku tak boleh nak cakap, “Tak nak. Tak boleh. Aku bukan pet kau yang kau panggil bila kau perlukan dia. Yang kau ajak main bila kau bosan, kau bagi makan sebab kau tak nak dia mati supaya dia boleh isi masa-masa bosan kau, tapi bila dia pooping around, kau marah dia, kau maki dia sedang kau tak bagi suitable place untuk dia poop.”


Mungkin aku terlalu nak jaga hati dia. “Biarlah. Nanti one time mungkin aku pula perlukan dia.” Yang sebenarnya tidak. Atau mungkin aku yang tak berani nak bersuara.


Entah.


To lose a friend is about to delete thousands moment we cherished together and I don’t want to.


Let it be. At least one day, dia ada memori pasal aku. Aku yang dia hanya perlu untuk ‘kegunaan’ dia sahaja, mungkin…



p.s: Maaf sebab aku tak pernah ikhlas bila dengan kau. Aku penat dan aku faktab all the time, everyday, dengan kau.

June 11, 2011

Dinding.

Aku pandang keliling aku.

Dinding.

Kanan aku, dinding. Kiri aku, dinding. Luar tingkap, dinding juga. Luar tingkap bilik aku memang dinding okay. Serius ini bukan tipu. Terasa seperti dalam penjara dapat bilik tepi tangga yang tertutup dengan dinding cuma gril je tiada tapi digantikan dengan pintu. Muka pun seperti muka tembok dah jadi. Opps bukan.

"Penjara dibina untuk jasad, bukan akal." Walaupun Cikgu Zakiyah dalam Juvana tu cakap macam tu, ketahuilah sesungguhnya aku bukan dipenjara okay.

Tinggal dalam bilik yang sebegini memang kau rasa otak kau tak berkembang, sempit belaka. Nak mencari inspirasi, apa yang aku dapat hanyalah kosong. Seminggu duduk kat sini sampai terdetik dalam hati, 'apalah nasib aku dapat bilik yang macam ni.'

Orang cakap, hidup ni jangan nak selesa sangat. Ingat, kadang-kadang kita di atas. Kadang-kadang kita di bawah. Tak ubah seperti roda. Bersyukur dengan apa yang ada. Sekurang-kurangnya, kau masih ada bilik, ada katil untuk kau baring dengan selesa, ada meja untuk kau menulis tanpa kecewa, ada view dinding untuk kau amati dengan bahagia. Opps bukan juga.

Aku rasa, cukuplah setakat ni aku meraban. Korang baca pun buat bazir masa je.

Walaupun apa yang kau nampak hanyalah dinding, hanyalah tembok, hanyalah batu-batu yang dicalit dan dipalit dengan warna, ketahuilah sesungguhnya akal yang Tuhan beri itu jauh lebih mendalam dan meluas dari apa yang kau nampak.