February 27, 2013

Tentang rasa.

Aku tak pernah rasa bahawa adalah menjadi satu kesalahan untuk menerima seseorang yang baru kita kenal menjadi seseorang yang punya sesuatu dalam hidup kita.

Contohnya, menerima confession daripada mereka dan memberi rasa apa yang perlu mereka rasa. Sebab aku rasa everyone deserves to be happy. Unless, dia rasa tak cukup dengan apa yang dah kau bagi pada dia, tak cukup dengan tahap kemampuan kau.

There is nothing wrong of being nice. Thus you can't stop anyone to not feels anything when they already have.

Do undertstand.

Is it okay for you that I said that we'll be forever friends even though I know that you have feelings for me when I don't? Or at least I had once and not anymore? That I don't know how to tell you and I think I told you enough that I assume that you understand what i'm feeling.

I still remember you sometimes. And that feelings that I had felt before, they were there when I didn't need them the most.

There is nothing you can do about it. About us. Cause i've moved on. And I do afraid of the fact that this kind of friendship won't last long.

I'll keep this wall up high, so that you won't go over and suffer on things that you shouldn't had felt first.

February 25, 2013

Meanwhile.

Secara teknikalnya, aku sudah pun mencecah 21 tahun hari ini. Dan pada mulanya aku tidak lah begitu teruja untuk menyambut kedatangan hari jadi aku yang pada aku adalah sama seperti hari hari biasa, setiap tahun.

Dan aku masih tidak teruja dengan penambahan nombor pada title umur itu sendiri.

Dan mereka masih ada untuk aku. Aku rasa bertuah, tak tipu. Walaupun hanya dengan lafaz ucapan selamat hari jadi, mampu untuk buat aku rasa sangat sangat terharu. Aku sangat sangat hargai semua itu, sungguh.

Dan adalah agak malang apabila pada harijadi kau, kau kena mengadap test dan buku serta kelas seharian.

Dan hanya kerana anxious syndrome melampau yang aku hidapi ketika ini, aku tak boleh nak melelapkan mata. Well hello there insomnia.

February 22, 2013

Idk.

So, here's the thing. People around my age whose profoundly enjoying their youth era hanging out together to the places that I technically don't like.

Yes. It is a problem.

Because I suppose, people like them, which is me, should love to go to a place like theme park and so on but I do not. I mean, man why I can't feel the fun? Am I growing older for too fast or what?

I'd rather go travel or go to the beach anything. Park is alright, some places that are rather peaceful and less people of course.

It's just that, I feel guilty for them having a friend who is not fun most of the time.

February 15, 2013

5 years from now, you won't bother.

Tup tap tup tap, baru aku perasan hari jadi aku semakin hampir, yang ke 21. Dua puluh satu.

Aku buat apa selama ni?

Dan tak lama lagi, aku bakal tinggalkan dunia diploma yang penuh stress dan kadang-kadang happening. Lumrah belajar, selalu stress, kadang-kadang happy.

Dan terlalu banyak kerja serta project serta presentation yang aku tangguh-tangguhkan. It's like i'm not even in my final year damn it! Final sem to be exact. Dan aku rasa sesungguhnya tiada point untuk aku membebel pasal ni.

Teringat aku yang 5 tahun dulu. Where art thou, I wonder...

February 14, 2013

Terus berharap.

Baguslah, ada yang masih ambil berat.
Untunglah, ada yang masih sayang.
Syukurlah, ada yang masih ingat.

Abah cakap, kita bila orang nak tolong kita, bila peluang tu dah ada depan mata, sebaik-baiknya kita terima. Daripada 10 orang yang layak, belum tentu semua daripada mereka yang akan dapat. Tapi awak dah dapat peluang tu. Peluang bukan datang selalu.

Aku setuju, dengan kata-kata abah. Namun terlalu banyak kemungkinan yang tak diingini datang dengan suara-suara yang melemaskan sampai satu tahap, aku biar mereka bersuara. Cakaplah apa kau nak cakap. Dan aku masih berharap ia pergi tanpa melakukan apa-apa usaha untuk beri peluang pada diri aku dan terus berdiam.

Dan terus berharap.

Dan terus berharap...

Rawak.

Dan tiba pada suatu ketika, aku bertanya pada diri aku sendiri, what kind of book exactly you would like to read Sarah?

Selalunya aku pergi mana-mana especially shopping mall, tempat wajib aku singgah adalah bookstore. It doesn't matter whether I buy something or not, it just that, how I feel to be surrounded by books there. And people who actually reads.

Mentaliti, persepsi yang aku dah tanam pada akal waras aku bagaimana orang yang membaca melihat dunia dengan cara mereka tersendiri. Sampai satu tahap aku meletakkan people who read, adalah beradab, civilized. Walaupun sebenarnya adalah bukan semua daripadanya.

Jadi, aku lebih berminat pada penulis berbanding cerita yang juga bermaksud, jika ada buku yang ditulis oleh penulis yang aku suka, maka buku tersebut menjadi keutamaan dan potensi untuk aku beli adalah sangat tinggi. Dan sedikit sebanyak telah meletakkan genre pada tempat yang tidak begitu penting sekali.

February 11, 2013

Complexity.

Apa yang aku rasa adalah suatu perasaan yang complicated which supposed to be not that complicated.

Semakin kita membesar, semakin kita berfikir jalan manakah yang kehidupan sedang membawa kita, dan dengan mengaplikasikan konsep follow with the flow, aku rasa seolah-seolah konsep tersebut telah meletakkan aku sebagai seorang yang hampir berputus asa dengan kehidupan, hidup tetapi tidak hidup. Macam, melakukan sesuatu hanya pada ala kadar sahaja, and not expecting the results or technically, I don't give a single bullshit.

Which I feel like I am not me.

Aku tertanya-tanya ke mana arahnya semua ni sampai satu tahap aku letih, mempersoalkan soalan yang tiada jawapan obviously. Seperti menunggu peluang datang, seperti menunggu bulan jatuh ke riba. Menunggu peluang atau mencari peluang, dan aku berada di antara mereka, menunggu pilihan datang sebaliknya. Sebab aku bukan jenis yang suka buat pilihan. Each choice leads to different endings. And I'm just that coward to take the risk.

Dan berbalik pada konsep follow with the flow tadi, I guess I'm just standing here waiting for life to take me where I belong.

Life is just that, I don't know, incomprehensible.