August 30, 2013

Diluah mati emak, ditelan mati bapak.

Dan meninggalkan yang sekarang, takkan dapat mengembalikan yang dah tergadai.
Kerana ia sia-sia.
Dan mungkin sesuatu yang hodoh itu akan berubah kepada yang indah jika kita mencorakkannya bukan?

Atau sekurang-kurangnya kita cuba.

August 26, 2013

--

Maybe I'm just very very very super extremely lucky.

August 24, 2013

School.

I don't know exactly what I'm feeling now. Happy, sad, confused. Never I imagined that it'd be this fast. I can't even grasp at what's happening.

School is starting.

I have less than 7 days to be prepared. Siapa sangka. We're the second choices. But whatever, I'm still grateful bcs others have worse. And that unfortunate others are important persons in my life.

Sad. Because I've to resign.
Excited. Because I'm gonna see my friends soon.
Confused. Because i didn't expect that this day would come this fast.

So and so, I have this can't sleep syndrome.

August 22, 2013

About leaving it, or getting started?

Today, I found my long lost hobby. And I'm gonna start what I have left. And believe me, it's gonna last only a week.

I'm getting intoxicated.

To be free.


I was about to register myself as one of this blogger community because I am a part of them to be acknowledged. I was quite enthusiastic at first I don't know why. I clicked at the register form and was about to fill it then I realized this one thing. I don't wanna be acknowledged (to those who didn't know me. In fact, to the whole world). It came to me that I'm not that eager and excited and to be honest, incredibly wanted to be a part of them. I never were.

I am always belonged everywhere I want. Not just in certain community.

Favs.


August 20, 2013

Egypt.

Aku meniti satu-satu abjad. Aku serap. Yang mana harus aku percaya? Yang mana harus aku terima? Yang manakah haq? Dan yang manakah batil?

Tuhan, tunjukkan kami jalan.

August 19, 2013

Breathe.

I love being myself.
I love being hard to understand.
I love metaphors.
I wanna be a metaphor.
I wanna be something that no one can reach.
Something like abstract.
I love define things. Define things that worth defining.
I don't care if people don't understand anything that comes out from me. Or people misunderstood me. Because we think differently. We never shared brains. Think, while you still can. Think.
Say everything that worth saying. Say.

I feel fantastic to feel this way. It is.

Naif.

Pada aku pembaca adalah sangat naif.

Pembaca, mereka tidak melihat. Mereka membayang. Mereka melihat untuk membaca. Dan mereka cuba mewujudkan sesuatu yang abstrak dalam minda. Dan aku merasakan itu sangat naif. Sangat jujur.

Aku adalah jenis pembaca yang jatuh cinta pada attitude. Bukan pada fizikal karakter yang penulis cuba sampaikan. Dan kebanyakan dari fiksyen yang menjadi kegemaran aku, jarang menggambarkan bentuk fizikal karakter secara detail.

Aku seronok untuk tidak jatuh cinta hanya pada fizikal. Rupa mungkin menjadi keutamaan, tetapi untuk jatuh hati pada budi, itu pada aku adalah unik.

Cheesy as it seems.

Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku gapai bintang
Dari langit untuk mu

Jika engkau minta satu dunia
Akan aku coba

Persetan.
I forgot the lyrics. As well as those promises.

August 18, 2013

Perkara #2.

Malu. Malu untuk rasa malu. Malu untuk berhadapan dengan perkara memalukan.
Aku letak tepi semua tu. Orang memperbodohkan kau, kau rasa malu. Kau buat sesuatu yang bodoh tanpa kau sendiri menyedarinya sampai orang mentertawakan kau. Orang ketawakan kau. So what? 5 years from those moments, orang takkan peduli. It may last for a week, or a month. But it won't last forever kan?

Jadi perkara terbaik adalah untuk menidakpedulikan ia. Cuba untuk menjadi diri sendiri seratus persen. Walaupun itu adalah agak mustahil.

Mustahil pada tanggapan aku kerana dalam mencapai kehidupan untuk berasa gembira atas kegembiraan orang lain caranya dengan tidak mengabaikan perasaan orang lain, bukan? Jadi kau takkan dapat jadi diri kau sendiri kerana kau masih mengikat tali-tali pada orang sekeliling kau, pada orang yang kau sayang. Jadi ia mustahil.

Hanya tidak mustahil apabila kau sepenuhnya narcissist. Super narcissist. Self obsession.

Perkara.

Abah berkata pada ketika kami dalam perjalanan pulang ke Melaka, di mana antara saat-saat yang selalu aku tunggu, mempunyai masa bersama berbual dengan Abah, "Kawan sekolah tak sama macam kawan di kolej, waktu diploma."

Pada Abah, kawan sekolahnya lebih rapat berbanding teman-temannya di kolej dulu. Which is really different from me.

Aku treasure kawan kolej aku lebih dari sekolah.

Aku tak terlalu terbuka sewaktu di sekolah. Aku lebih pada sifat bersendirian aku dan bersama circle aku. I took self-awareness very seriously. Berbanding waktu diploma aku. Aku hang-out dengan friends of friends yang selama ni aku tak pernah terfikir nak buat. Sebab aku jenis janggal, shy, socially awkward, and stuff.

Memang betul, manusia berubah. Dan aku cuba mengambil peluang untuk berubah. Untuk meletakkan semua yang selama ini aku takutkan, kepada satu garis, tahap, yang aku dapat terima - apa nak jadi, jadilah.

August 17, 2013

August 16, 2013

Rawak.

Membacakan tulisan-tulisan orang membuatkan aku rasa nak menulis. Menulis tentang apa sahaja. Dan keadaan menjadi lebih teruk bila apa yang aku nak tulis tu, berselirat dalam benak. Sebab, rawak. Aku membaca sesuatu yang rawak.

Misalan, tentang makanan. Atau manusia. Apa sahaja, membuatkan aku nak menulis (juga) tentang semua.

Sehingga aku kata, "ApabendaniSarah?!"

Stop. Being. Greedy. One, at a time.

Selalu aku pesan pada diri sendiri. Sekali pada suatu masa. Sebab aku memang terkenal dengan sifat gelojoh. Serbu. Serbu sampai tepu. Dan akhirnya, satu pun tak diselesaikan. Terkandas, terbiar, di tengah jalan. Jenis tak sabar. Dan tak consistent.

Dan akhirnya aku menulis ini. Sesuatu yang tiada punca.

August 13, 2013

Life's a journey, of a messed up traveller.

Kawan.

Dan aku rasa bertuah, mempunyai mereka yang unik, yang pada tanggapan masyarakat, pelik. Kerana sifat mereka, kerana kejanggalan mereka, pada mereka mendefinisikan sesuatu perkara, pada cara pemikiran mereka. Seolah hampir kesemuanya, bikin aku kagum.

Kawan. Definisinya memang luas.

There.

There are days
Like this day
When I feel like doing everything I love doing it
Travelling
Rereading favourites
Eating fruits
Cycling
Breathing the after rain air
Listening to good music
Laughing with loved ones
Drawing
Coffees and teas
Beach hanging
Or just drive
And stuff.

Bliss
And blessed.

August 11, 2013

Fear.

Aku takut pada saat aku berhenti untuk menulis. Takut pada saat untuk aku meluah. Takut pada saat aku berhenti untuk berfikir. Takut pada saat aku berhenti untuk membaca.

Ia cuna fasa. Fasa-fasa yang dah aku lalui, sedang dan bakal aku lalui. Dan aku akan melalui fasa di mana aku akan perlahan-lahan menjauhi penulisan dan terus lenyap.

Sama. Seperti. Mereka.

Sweet nothing.

"Kita suka awak sebab awak cool."

"Awak sporting. Awak suka tolong member. Awak suka jadi diri awak. Awak tak pretentious. Awak suka tengok orang happy. Awak penyayang. Awak suka dahulukan orang dulu, fikir pasal orang dulu."

"And awak kuat :)"

"Really."

"It's too long for a list I'm afraid it would go on forever."

"You're not like others I've met seriously."

"Can i cry?"

"I miss yr shoulder."

"I miss to cry on yr shoulder."

"I've never cried in front of anybody as much as I cried in front of you."

"In fact I don't even remember if I ever cried in front of anyone."

"Except you."

I think I've grown up,
    to be a sweet talker.