November 29, 2012

long story short.

Banyak yang aku nak tulis sebenarnya.
Sepanjang hari semalam adalah celaka.
Aku teringat akan suara-suara kecil yang durjana.
Dia datang saat aku dalam keramaian
dan pergi di saat aku bersendirian.
Mimpi juga bukan lagi menjadi pemisah antara realiti dan maya
sebab yang abadi adalah minda yang menyumpah madah cerca.

Anyways, screw you voices.

November 26, 2012

Of mortality and immortality.

First of all, kau kena tahu apa itu mortality dan immortality which subject to death and not subject to death, respectively. Which mean, kehidupan yang sementara dan kehidupan selamanya. Which also mean kematian dan tidak mati.


Kau diberi dua pilihan, sama ada hidup selamanya atau hidup dan mati. Mana satu yang kau akan pilih? Sejauh mana kematian tu memberi erti atas kehidupan kau di dunia serba fana ni?

Pada aku, mati itu perlu. Dan kita tahu, bahawa mati itu sesuatu yang wajib, yang semua orang melaluinya. Tiada siapa yang dapat mengelak daripada kematian. Dan untuk apa kau hidup, kalau kau tak mati? Bayangkan kehidupan yang kekal abadi. Mula-mula, kau mesti nak berjaya dalam hidup. Then, kau kaya. Then kau nak jadi seorang yang berilmu. Then you’ll become someone who knows everything. Then kau dah memiliki semua which you’ll get anything you desire. Then what? Bunuh diri? Nampaknya itu bukan the real concept of immortality we’re discussing here.

Sebab itu aku rasa mati itu perlu. Dan mungkin, seperti apa yang aku baca dari entah mana entah tentang the existence of religious or whatever it’s called, tentang kenapa manusia berpegang pada agama without being bias here. Sebab manusia tu perlu something that’s so certain for them that their existence are somewhat significant. And the only thing that required those things and such, happens to live in religious which we’ve been promised with heavens and hells.

Science had proved that it doesn’t make sense. But that’s what humans told me and people will keep on telling the same thing. But human’s knowledge, is limited. And that’s what I chose to believe that in life, there’s afterlife even it’s nihilism enough to say right now because it doesn’t happen yet.

After all, the power is still in your hands. You’ve the right to choose, to believe or not to. It’s your life.

November 23, 2012

It doesn't make sense.


I’ve been thinking this in awhile. You see, the worst thing about an ounce of coffee mocha you take is that you can’t easily purge everything on your mind that comes after you sipped. Or maybe it’s just me. But anyways that’s not what my thought is.

Terrifically, aku suka Puan Rosmawati yang mengajar subject Control System which unexpectedly makes me like the subject. I’m not trying to be poyo here but honest. Maybe because the way she explains and talks and elaborates and thinks. Especially the way she talks. It’s like a bullet-train, clear and fast. It’s kind of a strange thing because I liked it.

Control system adalah salah satu subjek kejuruteraan yang melibatkan maths dengan machine which I think it doesn’t make sense.  Faham tak? Maths+machine=engineering. It is completely insane and utterly strange and I don’t know how to describe it because it is that dead weird.

Aku cuba explain sikit. Cuba kau bayangkan kau study calculus, or in other word additional mathematics. Lepas tu, with the mathematics and concepts and formulas yang kau dah derived and proved like it’s sorcerously legitimated, kau apply pula ke machine, for instance, motor. And a motor is something that’s real and solid while mathematics which I think or most people think, something that’s not real, we can’t touch or feel or whatever it is, it is not real. It only happens in our mind. How can that make sense?

Get what I mean?


Haih. Complicated kan? But that is that. Somehow I feel that sooner or later, I’ll get the answer. There must be an answer. Sebab it is only a matter of science. And I know, Mathematics will never make sense. So does engineering.

November 22, 2012

'We accept the love we think we deserve.' - Stephen Chbosky.


‘I don’t know if you’ve ever felt like that. That you wanted to sleep for a thousand years. Or just not exist. Or just not be aware that you do exist. Or something like that. I think wanting that is very morbid, but I want it when I get like this.’ – The Perks Of Being A Wallflower, Stephen Chbosky.

I finished this book this morning which I found that it’s not the best book ever I’ve read but I felt like wanted to read it again. I don’t know whether it makes sense because usually I don’t do a reread when it comes to not-really-the-best-book-I-have-read book.

Don’t you think that they should put ‘best’ as one of modernized malay word whatsoever? Because I don’t think there is a better word to describe ‘best’ in malay.

Well anyways, classes went well. So far everything is quite good not that because it’s the first week after break, well it actually is. And we had our first concept test in our first industrial electronic class or whatever it’s called in english because originally it’s Elektronik Industri. And I feel quite stupid because my mind is still in its rest state which I have made a lot of mistakes in that test.

I just can’t wait to finish Kafka On The Shore. But right now, I have to get some sleep first you know because I’ve got this bad after effect right after I finished The Perks of Being A Wallflower. It’s so utterly depressing and sad but it’s such a great book but I still can’t take it. I get this mixed up feelings so I need sleep.

Kudos.

November 21, 2012

Dealing with depressions.



Tak, aku tak depress sekarang ni. I just feel like writing something.

Pernah dengar tak yang there’s a myth about when you're throwing up, it means that your body tries to get the bad things out of it? Ada, tapi aku tak ingat aku baca dekat mana.

You know, that’s the thing about human brain. Sometimes kita boleh ingat the whole sentence or let’s say a quote, tapi kita tak boleh nak ingat siapa yang actually said that sentence. Surprisingly uncanny.

Ada orang deals dengan cara mengemas bilik, atau mengemas apa sahaja yang nampak bersepah. Some people they write. some people they play football or reading or doing things they like. But above all, semua orang akan do something that will distract themselves right? Sebab semua tahu, perasaan tu kalau dilayan memang dia takkan pergi.

And depressions can lead to suicides.

Dalam kes aku, aku menulis. I don’t know why but I will keep on writing things. It doesn’t matter whether it’s about things that cause me to be depressed, ataupun the other way around. Ia jadi lagi teruk bila aku sampai tak tahu apa yang aku tulis. Sebab aku tahu otak aku tak boleh nak berhenti berfikir. Dan aku tak boleh nak luah dengan bercakap. Aku bukan seorang yang pandai bercakap, yang kaya dengan soft skills, yang cepat berfikir dan bertindak, yang tak perlu nak susun kata dalam otak dan jadikan dia satu ayat yang lengkap dan menarik untuk orang dengar. Sebab aku dah buat semua tu dan aku masih merasakan menulis lagi senang.

Kadang-kadang, I try so hard to be that person, which I know I can never but I still do it.

You know, there was one time when I scrolled my tumblr dashboard and I saw this interesting post. There was this handwriting written on a picture of some pretty girl whose hands were in the air and whatsoever, 'Just be yourself.' And the caption right under the picture was cynically written, 'And I was like, Who The Fuck?.' And that was that.

You see, ada sesetengah orang, dia berkongsi depression dia dengan orang lain. Berkongsi tu memang bagus, tapi bukan semua benda boleh dikongsi right? mungkin itu sahaja caranya untuk dia reduce dia punya depression level well at least dalam kes ni, kita tolong dia kan?

Kalau ada orang yang pernah rapat atau masih rapat dengan aku, mereka tahu macam mana aku deal dengan aku punya depression. Well after all, committing suicide is still not the best solution when you’re depressed, really. Walau apa pun, aku masih lagi merasakan bahawa, nak deal dengan depression ni adalah sesuatu yang paling payah dalam dunia. Sebab you’re fighting with yourself. Mungkin ini yang biasa kau dengar yakni, carilah Tuhan, nescaya kamu akan bertemu dengan ketenangan.

Kudos.

November 20, 2012

Blurts.

Firstly, there's no point of reading this crappy text. I've warned you.
Secondly, I've decided to not  link any post here to twitter. Don't ask me why I just had to.

Once upon a time, aku mulakan pagi aku dengan membersihkan diri precisely at 7.45 pagi. Dan aku turun bawah, precisely at 8.30 AM, waiting for them girls with Qila and Najwa. And we were told that kelas pagi tu had been cancelled. And we were the only girls yang tak tahu. And that was that.

Najwa drove us to breakfast that morning. But that's not the point why I'm typing this. Tahukan, yang aku ni easily distracted. Najwa and Qila were busy discussing about things which I was there but I wasn't, you know, your body was there but your mind wasn't.

So I was thinking, kenapa bila kita tengok movie, we wish our life would be awesome as somebody in those movies we watched. Kau tahu kan, apa yang jadi dalam cerita tu, based on what happens in real life. Kalau tak taklah jadi movie right?

Let's say, kau ambil engineering. So far life kau so good. Not that good but not that worst. And then you watch this movie or series about this boy who was taking doctorate and his life wasn't so good but still, it was different and kind of awesome and that had made you think that it must be kind of wicked if you were taking doctorate also. You see, you wanted to be him.

And that had made me thought and was thinking about what would be the answer.

Firstly, itu cerita. It's real. It happens. But your life is the realest. You know that you can't turn back time, you're certain with it, siap boleh keluarkan hujah segala scientific bla bla bla yang masa tak boleh diputar semula.

Secondly, banyak sangat thoughts about 'kan best kalau' kau tu. Kan best kalau ini, kan best kalau itu. Entahlah tapi aku rasa benda tu bullshit. Memanglah tak salah nak dreaming tapi kau tak rasa ke macam the moment kau dreaming tu, masa tu, kau boleh buat banyak benda like, baca something, tambah knowledge kau whatsoever. Aku pun often found myself dreaming, and then I'd say, 'dah lah sarah, it won't happen,' which I hate it.

Bendanya macam bagi nasihat dekat diri sendiri.

Aku jarang minta nasihat dekat orang. Seriously. selalu aku datang dekat abah atau mak, masa diorang, well aku sebenarnya tak berapa suka dengan perkataan diorang-kitorang ni sebab entah, macam diorang(?) kitorang(?) like, apa tu weh? Pelik sangat ke kalau guna mereka dan kami? Okay itu dah macam lari topic plak dah.

Selalu aku datang dekat mak atau abah masa mereka tengah buat kerja atau duduk saje-saje, aku akan tanya, 'abah ada nasihat tak nak bagi?' manusia, which is interestingly weird, bila kita tanya, the first thing yang mereka akan jawab adalah ulang balik apa yang kita dah tanya, in this case, abah would repeat, 'Nasihat?' then barulah dia bagi nasihat dia.

But still, that's not the point. The point is aku terlupa apa aku nak tulis tadi. After all, thanks for reading this friggin long post.

November 12, 2012

Half awake.

I was in a bus. or maybe in a train. or maybe just a place where that place was moving. It traveled in one way. Not sure horizontally or vertically. It packed with people. Came in and out. Entered and left.
In that crowded place, I found myself a corner to set. And there I was, staring at the ground.

'You really want to sit there, don't you?'

I shook my head yes.

'May I know how bad it is?'

I replied, 'So bad I could lay there.'

'And?'

'And dream.'

November 10, 2012

Heartthrob.

Dia datang bertatih bersama telefon mak ditangannya, rapat, dekat dengan aku.
'Boboiboy. boboiboy.' berkata dia dengan pelatnya yang pada perkiraan aku lebih berbunyi, 'ba bah-bai. ba bah-bai.'
Aku senyum dan aku capai telefon dari tangan kecilnya. Segera dia mempersiap dirinya ke atas ribaku. Dah menjadi rutin harian dia menonton Boboiboy bila dah penat bermain.

Aku tahu pada kebenaran, yang dia masih belum lagi pandai berkata-kata, yang dia masih lagi menangis terjerit jika tidak dapat apa yang diminta, yang dia masih lagi tak tahu apa itu bahaya. Aku harap dia kekal sebegitu. Jangan membesar. Biar begitu. Terus senyum dan terus ketawa. Terus berlari tanpa fikir apa-apa.

Aku mahu senyum tawa dia mengisi hari-hari aku.

Semester baru hampir bermula. Semoga aku tak terlalu rindu.

And I can't sleep.


November 9, 2012

Tak apa lah.


Kau tak nampak mana perginya dia. Dia selalu lebih jauh daripada kau. Kadangkala kau panggil dia, ‘Hey, aku di sini.’ Kau panggil, lagi dan lagi. Dia tak dengar. Rupanya kau berkata dalam hati, dan ia kekal di situ sehingga dia kata, ‘tak apa lah.’

Kau benci dengan perkataan itu. Kau benci bila kau tak dapat nak nafikan segala kemungkinan dan ketidakpastian dia. Dia mahukan kepastian yang kau tak mampu beri. Kau benci bila kau sendiri tersekat di tengah-tengah, antara ya dan tidak. Kau benci bila kau tak boleh nak jujur dengan diri sendiri. Kau benci bila kau tak reti nak meluah apa yang kau rasa.

Masa depan itu samar-samar. Something yet we all can’t predict so precisely. Kau tak mahu dia berpegang kepada sesuatu yang kau sendiri pun tak pasti. Walaupun ia keluar daripada mulut dan hati kau sendiri.

Kau tahu, ‘tak apa lah’ seolah penamat kepada segala kemungkinan. Cara dia pujuk hati dia. Dia yang dalam dunia dia. Lama. Sehingga tiada ruang untuk kau, masuk. Dia tak beri, atau kau yang tak mahu. Kau tak pasti. Dan akhirnya dia kata, ‘tak apa lah.’

Kau selalu tertanya. ‘tak apalah’ untuk apa? ‘tak apalah’ yang bagaimana? Tapi semuanya tak terlahir bersama suara. Kau mahu dia tahu, kau akan selalu ada. Jangan pergi terlalu jauh. Kau di sini. Baliklah. And tell you everything. You mean every thing. Every particle of everything, every fine pieces of his mind.

Tak apa lah. Biarlah.
sangat tak produktif.
tak tahu sampai bila aku nak macam ni.
aku nak sesuatu yang aku sendiri tak tahu apa.
I guess people are all like that.
At least there is, someone.
Well at least dia pun dah tahu apa yang dia nak.
Well at least dia dah nampak.
Well at least...
Nothing is least.
I need to get out from this house.
berhenti memerap. 
berhenti bermain dengan inappropriate thoughts. 
berhenti bergantung kepada emosi.
berhenti mencari salah sendiri.
This circular motions need to stop somewhere.
sampai bila, nak berperang dengan perasaan. nak menyendiri?

November 8, 2012

Dialog dalam monolog.

You've killed yourself with inappropriate thoughts. Don't be such a pathetic.

'I know. I'm used to it now. Say what you want. It won't make me feel any better.'

I'm not here to make you feel better. Or worst.

'Whatever.'

Kau fikir apa?

'... I don't know. Aku nak lari. Berlari atas awan. Atau berbaring atasnya, memandang angkasa. Yang pasti, bukan atas tanah.'


Tak mengapa.
Kau dah sampai pun.

Perspective.

Aku bukak tutup komputer.
Nampaknya aku silap. Rasa ni masih ada. Macam mana orang kata, tidur boleh membuatkan kita lupa tentang sesuatu perkara atau sekurangnya rasa itu akan pergi. Bullshit.

Yang kau pergi percaya, kenapa?

Pedulikan. Pernah aku buat entry tentang addiction suatu ketika dahulu. Bukan di sini yang pasti, tak usahlah kau cari. Dan aku terbaca satu pendapat yang mengatakan bahawa beliau tidak nampak the addiction of caffeine that mostly people uttered about. People like me.


Aku mengaku yang aku memang addicted to it. Tea too. And by addiction, as for me, it's like drug. Every time you have it, it feels like the first time you had it. Bukankah itu ketagihan is all about?

Tetapi menurut pandangan dia, atau mereka, melakukan sesuatu yang sama berulangkali dan pada setiap hari, menyebabkan value of having those things done, fades away. seolah, people drink it because they stated to themselves that they have already addicted to it so they have to do it even without the value and whatsoever. seolah, mengambil caffeine semacam minum air kosong. Air kosong pun ada value sendiri especially after you've lost lots of liquid in you.

Bukan pada aku. Ianya memang seolah seperti dadah. Walaupun aku tak pernah ambil najis tu. Seperti merokok. Aku tahu, merokok itu sesuatu yang addicting bukan? Samalah macam penyakit nak membeli buku. Beli, tapi dekat rak bertimbun lagi yang tak habis baca. You've the eagerness to read or want to keep it, you want to read them, but you need yourself time to other things which make you can't and you don't live only with your books.

Itu hanyalah contoh. Mungkin ada kaitan dengan yang masih menjalani hari hari mereka sebagai seorang mortal atau immortal.

Wait, did I just say penyakit?

November 7, 2012

Berlari.

Ada masa yang aku rasa aku terlalu penat dengan kata-kata. Aku baca sesuatu yang berpotensi membawa diri ke lembah depresi, sampai kadang-kadang parasnya semakin dalam. Aku tertanya sendiri, bilakah ia akan berakhir? Seolah tak peduli pada lantai keras yang bisa buat aku parah andai tubuh ini terhempas.

Aku berfikir. Dan aku penat, letih, capek, lelah, sesak, serabut. Bukan aku yang minta. Aku jadi takut, dengan diri sendiri. Dengan orang di sekeliling aku. I am that pathetic, when I start talking to myself.

Aku tertanya lagi, wujudkah Jill dalam hidup aku?

Aku mahu seseorang seperti Jill, sungguh. Namun dalam masa yang sama aku tak mahu mengiktiraf diri aku sebegitu sunyi sehingga rakan imaginasi menjadi realiti. Cukuplah dulu aku dikatakan suka bercakap seorang diri oleh mak. Aku tak ingat.

Aku suka melihat gelagat manusia. It's fascinating. Maybe that's the reason why I love it when people come to me just to express themselves. Tak mengapa. Carilah aku. Cari selagi boleh. Sebab perasaan diperlukan itu, sekurang-kurangnya tak trigger akal aku bahawa aku sebenarnya tiada siapa-siapa. Kerana saat itu, minda durjana bakal membawa aku jauh dari realiti.

Question sucks.

Oh.
I need my book.

November 5, 2012

Berhentilah.


Bercakap, bercakap dan bercakap. Manusia tak pernah berhenti bercakap. Dan saat itu aku terfikir, apa agaknya akan terjadi, apabila dunia senyap seketika secara serentak? Mungkin saat itu buat orang terfikir akan kiamat. Atau mungkin malaikat maut lalu disemua tempat. Atau mungkin Israfil bakal meniup sangkakala sebagai penamat.

Berhentilah bercakap
mohon rasa penat,
aku bukan mahu berlagak biadap
cuma telinga aku dah tenat.

Tenat
untuk sesuatu yang cukup sia-sia.


Kita orang.


Kita senang
orang bimbang.
Kita hening
orang bising.
Kita bahagia
orang berduka.
Kita suka hati
orang dengki.
Kita lapang dada
orang huru hara.

Kita adalah orang
dan orang adalah kita.
Dan manusia
semuanya adalah sama.

November 4, 2012

Rambang.

Banyak yang nak dikata. Tapi bila tiba depan komputer, semua lenyap seolah otak ini dishutdown sebaik mata merenung pada paparan kosong. Beku, dan bungkam.

Maaf, aku telah mensia-siakan masa sendiri berfikir apa yang hendak ditulis dan mengetuk-ngetuk meja dengan jari.

Biarlah rintik hujan diluar sana yang bersuara.
Barangkali dia datang, mungkin bukan pada masanya.
Tapi harapanku tinggi, dia datang bila aku perlukan dia.
Dia, idea.


Hysteric.


Flow sweetly, hang heavy. You suddenly complete me, you suddenly complete me.

-- Yeah Yeah Yeahs, Hysteric.